Те включват растителни и минерални суровини, някои от които се прилагат изглючително външно, а при други основната им употреба е външна, но имат и второстепенна вътрешна такава. 

Айваджива – Alkanna tinctoria; Root, Alkanet. Багрилно растение, което в медицината се ползва предимно в състава на мазила за ставни и кожни проблеми.

БрейTamus communis. Bryony, black. Загряващото действие на билката при ставни болести е препоръчително да се ограничи до външната й употреба. Вътрешно да се ползва само в хомеопатични разреждания!

Ветивер - Vetiveria odorata (Anantherum muricatum), Cuscus grass. Южна трева, даваща етерично масло с релаксиращ, противоревматичен и антиекзематозен ефект.

Дърво чаено - Melaleuca alternifolia. Основен противобактериален, антивирусен и противогъбичен агент в ароматотерапията.

Дърво камфоровоCinnamomum camphorae, Camphor-tree. Камфоровата смола, широко използвана някога за предизвикване на прилив на кръв външно и за нервно и сърдечносъдово стимулиране вътрешно, сега се употребява много по-рядко (освен в хомеопатията), поради възможни токсични ефекти от по-големите дози
. Те са особено значими при употреба на изкуствен камфор!

Дъб (видове) - Quercus sp., Oak. Използва се предимно външно при рани и обриви; вътрешно (в дози не повече от чаена лъжичка за дневната отвара!) - при чревни разстройства и алергии.

Евкалипт кълбестоплоден
- Eucalyptus globulus, Gum-tree, blue. Прилага се предимно и външно - предимно като етерично масло за инхалации и масажи (във втория случай винаги разредено!) и по-рядко вътрешно (в малки дози!) - при белодробни заболявания.

Жожоба
Simmondoia chinensis, Jojoba. Цени се главно заради маслото, използвано в козметиката като регенериращо и противовъзпалително средство.

Иланг-иланг -
Cananga odorata; Ylang-ylang. Важно нервно- и хормоналнорегулиращо и кожнорегенериращо етеричномаслено средство.

Камфорово дърво
- Cinnamomum camphora, Camphor-tree. Прилага се (разреден със спирт или растително масло) предимно външно за разтривки при ставни и мускулни болки, простуди и пр. За вдишване - при припадъци. Вътрешно да се прилага само по лекарско указание!

Кестен конски -
Aesculus hippocastanum. Фитоизточник на укрепващо съдовете на вените и капилярите съединение. Прилага се предимно външно, а също в хомеопатията и Баховото цветолечение. Да не се употребява вътрешно в значителни дози без лекарско предписание!

Смирна, Мира -  Commiphora myrrha; Myrrh. Храст с целебна противомикробна и имуноактивизираща смола, за външна и все по-често -също за вътрешна употреба.

Смрадлика - Cotinus coggygria, Sumach. Действа раноцелебно и затягащо. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!

Трева лимонова - Cymbopogon citratus, Lemon grass stalk. Индийско растение, ценено главно заради освежаващото етерично масло, което се получава от него. Най-добре е да се инхалира или употребява в големи разреждания върху кожата и да се избягна вътрешния прием. В значителни концентрации дразни кожата и лигавиците!