Минерали

Бор (B, Boron). Участва в строежа на костите. Съдържа се в редица зеленчуци, ядки и зърнени храни.
Ванадий (V, Vanadium). Антисклеротичен и енергиен фактор. Съдържа се най-вече в боба, рибата, маслините, репичките, копъра и други зеленчуци.
Германий (Ge, Germanium). Активен антисклеротичен и противотуморен микроелемент. Съдържа се най-вече в чесъна, лука, целината, броколито и др. зелечуци, някои гъби и млякото.
Желязо (Fe, Iron). Основен кръвотворен елемент, осигуряващ вътреклетъчната кислородна обмяна. Съдържа се най-вече в ядките, зърнените и бобови храни, червеното месо, яйчния жълтък, кълновете, копривата и другите зеленолистни зеленчуци, кайсиите, шипките и други плодове и някои билки. Натуралните плодове и сокове улесняват усвояването му. Под форма на високо дозирани препарати следва да се приема само под лекарски контрол, тъй като предозирането води до тежкото състояние хемосидероза!
Йод (I, Iodum). Участва в дейността на щитовидната жлеза, като активизира общата обмяна, действа антисклеротично противомикробно и резорбиращо различни уплътнения. Да се предпочитат естествени източници - морски продукти от растителен и животински произход, орехи (вкл. орехови листа и черупки), чесън, райски ябълки и др., въпреки чедори и тяхното предозиране у чувствителни индивиди може да създаде неприятности.
Калий (K, Potassium). С много функции, основен вътреклетъчен елемент. Необходим за кръвта, мускулатурата и сърдечната дейност, отстранява излишните течности. Съдържа се най-вече в кайсиите, бананите, магданоза, морковите, копривата и др. плодове и зеленчуци, пълноценните зърнени храни, ядки и семена и в много от билките и под тези форми практически не може да се предозира. Участва в състава на диетичнта сол - тя следва да се консумира умерено и винаги в разтворено състояние. Предозирането на калия под тази форма, както и чрез фармацевтични препарати, може да бъде опасно при бъбречна недостатъчност, някои сърдечни и други заболявания!
Калций (Ca, Calcium). Участва в дейността на нервната система, в мускулната дейност, в изграждането на костите, зъбите и ноктите. Съдържа се най-вече в млечните продукти, рибата, зелето и други зеленчуци, сусама, соевите продукти, ядките, кълновете, копривата, джоджена, копъра, босилека и др. Натуралните плодове и сокове улесняват усвояването му. Организмът обеднява на него от консумацията на много месо, захар, кафе и белобрашнени продукти.Препаратите, съдържащи калций, следва да бъдат балансирани с магнезиеви и други допълващи ги съставки, иначе са възможни негативни резултати, като запек, нарстване на съществуващи бъбречни и жлъчни камъни, шипове и др.
Кобалт (Co, Cobaltum, Cobalt), ). Влиза в състава на вит. В12. Съдържа се най-вече в горските плодове и продуктите от животински прозход.В големи дози е токсичен!
Литий (Li, Lithium). Този микроелемент придобива насрастващо значение, поради профилактиращото му действие при маниодепресивни разстройства, както и за транспортиране на вит. В12, за пречистване на бъбреците и др. Съдържа се в някои морски и сухоземни растения, рядко и в минерални води, в безопасни количества. Някои концентрирани минерали и лекарства го съдържат в токсични концентрации! Следва да се приема в много по-ниски, т.е. добавъчни дози!
Магнезий (Mg, Magnesium), Важен макроелемент: успокоява нервномускулната възбуда, действа противоалергично и слабително, участва в костната структура. Съдържа се най-вече в ядките, семената, кълновете и зеленолистните зеленчуци, червеното цвекло, някои билки и др. продукти от растителен произход. Като лесно разтворим, този елемент бързо преминава в течната фаза на готвените ястия, сирената и пр. и съответно при изхвърлянето й сухите продукти са бедни на магнезий. Той намалява силно и при алкохолици.
Манган (Mn, Manganum, Manganese).Важен за хормоналната дейност и костноставната структура. Съдържа се най-вече в горските плодове и билки, цветния прашец и натуралните ядки, семена и кълнове.
Мед – (Cu, Copper). Микроелемент, който е от значеине за кръвотворенето, за дейността на нервната и двигателната системи. 
Молибден (Mo, Molybdenum). Участва в редица обменни процеси; широко разпространен, така че рядко може да е в недоимък.
Натрий (Na Natrium). Важен фактор за кръвта, нервната възбудимост и обмяната. Съдържа се в естестен вид най-вече в келпа и другите морски водорасли, маслините, целината, цвеклото и др. зеленчуци, фурмите, млечните продукти и др. Обикновено се приема в далеч по-големи от необходимите количества с готварската сол и това води от задръжкана течности, хипертония, сърдечна слабост, раздразване на храносмилателните и отделителните органи, очите, нервите и т.н.
Рубидий (Ru, Rubidium). Слабо проучен микроелемент с нервоуспокояващи свойства. съдържа се в червеното цвекло и морските продукти.
Селен (Se). Микроелемент с антиоксидантни свойства, предпазващ от сърдечносъдови и туморни заболявания, важен и за мъжката полова система. Съдържа се най-вече в морските продукти от животински и растителен произход, лука и чесъна, бирената мая и някои продукти от животински произход. В значителни дози притежава голяма токсичност!
Силиций (Si, Silicon). Влиза в структурата на съединителната тъкан - кости, кожа, нокти, очи и др. Съдържа се най-вече в необелените плодове и зеленчуци - сини сливи, шипки, кайсии, круши, краставици и др., в овесените ядки и кълновете, в хвоща и други билки.
Сребро (Ag, Argentum). Действа широкоспектърно противомикробно. Съвременната "сребърна вода" се прави от колоидно сребро и дестилирана вода, осигурявайки многократно по-добри резултати при вътрешно и външно приложение от т. нар. "светена вода".
Сяра (S, Sulphur). В състава на някои белтъчини, образуващи кожата и ноктите; в някои обменни процеси. Съдържа се най-вече в белтъчните храни от растителен и животински произход, зелето, лука и морските продукти. Взета в пречистен вид, действа слабително, а външно - противопаразитно.
Флуор (F, Fluor). FluorineУчаства в строежа на зъбите и костите. Съдържа се в пълноценните зърнени и други храни, както и в някои билки и минерални води. Допълнителният прием под формата на таблетки и флуорирани пасти е под въпрос, поради възможни тежки хронични отравяния с поражения не само на зъбите и костите, но и на сърдечносъдовата, хормоналната и имунната системи!
Фосфор (P, Phosphorus). Важен за енергийната обмяна и нервната дейност; участва в изграждането на костите и зъбите (но ги руши ако е в дисбаланс с другите минерали). Съдържа се най-вече в зърнените житни и бобови храни, ядките, бирената мая и белтъчните продукти от животински произход.
Хлор (Cl, Chlorine). Участва в редица обменни процеси, осигурява производството на солна киселина от стомаха. Съдържа се в естестен вид най-вече в келпа и другите морски водорасли, маслините, целината, цвеклото и др. зеленчуци, фурмите, млечните продукти и др. Заедно с натрия е в готварската сол - повишеният й прием води до прояви на дразнене на лигавиците и обща токсичност. Хлорираната вода също може да създаде проблеми, особено у свръхчувствителни индивиди!
Хром (Cr, Chromium). Участва във въглехидратната обмяна и в структурата на костите и ноктите. Съдържа се най-вече в бирената мая, гъбите, кълновете, плодовете и зеленчуците, консумирани с обвивките, и в някои животински продукти. В големи дози е отровен!
Цинк (Zn, Zincum). Влиза с състава на многобройни ензимни системи - в общата клетъчна обмяна, дихателните органи, жлезите с вътрешна секреция, нервната система, кожата и пр. Съдържа се най-вече в ядките, семената и пълноценните бобови и житни зърна, бирената мая, белтъчните продукти от животински произход, някои билки и подправки като исиот, кориандър, кардамон и др. В дози до 50-80 мг. стимулира имунната система, в по-големи я подтиска!

Витамини

Витамин A (ретинол). Важен за кожата и лигавиците, очите, растежа и имунната система. Съдържа се най-вече в животинските мазнини, а под по-предпочитаната форма каротин - в плодовете и зеленчуците, особено моркови, червени пиперки, шипки, кайсии, марули, коприва и др. В огромни дози предизвиква хипервитаминоза с главоболие, увеличаване на черния дроб и кожни промени!
Витамин B1
(тиамин). Участва в разнообразни процеси, свързани с обмяната на веществата и нервната дейност. Съдържа се най-вече в белтъчните храни: ядки и семена, пълнозърнести житни и бобови продукти, месо, яйчен жълтък, водорасли, бирена мая и др., но също така в плодовете, зеленчуците и билките.
Витамин B2 (рибофлавин). Участва в много обменни процеси, важен е за очите и кожата. Съдържа в в повечето пълноценни храни от растителен и животински произход, особено зърнени и бобови продукти, мляко, месо, яйца, келп, люцерна, магданоз, резене, шипки и др.
Витамин B3 (PP, никотинамид и ниацин). Действа съдоразширяващо, подобрява функциите на нервната система, храносмилането и кожата. Съдържа се в продуктите, богати и на другите В-витамини.
Витамин B5 (пантотенова киселина). Важен противостресов фактор, подобрява надбъбречните функции. Съдържа се най-вече в пълнозърнестите храни и ядките, гъбите, бирената мая, пчелното млечице и редица продукти от животински произход.
Витамин B6 (пиридоксин). Участва в много обменни процеси, подобрява функционирането на нервите, бъбреците, кожата и косата. Съдържа се в повечето пълноценни храни от растителен и животински произход, особено житни и бобови зърна и кълнове, ядки, бирена мая, яйца, риба и др.
Витамин B12 (цианокобаламин). Противоанемичен и нервнотонизиращ фактор. Съдържа се най-вече в храните от животински произход и ферментиралите продукти. Инжектирането на високи дози може да се приеме след съответни диагностични уточнения - при левкози (левкемии) и тумори това би могло да навреди!
Витамин B13 (оротова киселина). Предполагат се действия при нервологични, чернодробни и сърдечносъдови болести. Съдържа се най-вече в
Витамин B15 (пангамова киселина). Намалява холестерола и предпазва черния дроб от алкохол и други вредности. Съдържа се най-вече в бобовите и други семена.
Витамин Bc (фолиева киселина). Участва в кръвотворенето, предпазва от сърдечно-съдови болести, както и плода на бременната жена от вродени дефекти. Съдържа се най-вече в зеленолистните зеленчуци и бирената мая.
Витамин C (аскорбинова киселина). Участва в много процеси - образуване на съединителната тъкан, клетъчното дишане, имунитета и защитата от вредни фактори. Съдържа се най-вече в шипките, френското грозде, кивито, цитрусовите и много други плодове, червените пиперки, зелените орехчета, копривата, игликата, и др. билки. Съдържанието му в кръвта се намалява у пушачи. В огромни дози може да предизвика разстройство, отлагане на оксалати в бъбреците и фалшиви резултати от някои изследвания!
Витамин D (калциферол). Ускорява образуването на костите. Съдържа се най-вече в продуктите от животински произходи бирената мая; образува се под въздействието на слънчевите лъчи. При предозиране се развива опасна хипервитаминоза с поражения в храносмилателната и отделителната системи, отлагане на калций в бъбреците и жлъчката, шипове и др. В действителност той е хормоноактивна субстанция и не бива да се смята безвреден като другите витамини!
Витамин E (токоферол). Необходим като антиоксидант и за половата система. Съдържа се най-вече в пълнозърнестите храни, ядките, кълновете, студено пресованите растителни масла, рибеното масло и редица продукти от животински произход. Намалява кръвосъсирването и не бива да се пие в значителни дози преди операции!
Витамин F (есенциални или мононенаситени мастни киселини). С широк предпазно лечебен спектър - във връзка с имунната, хормоналната и сърдечно-съдовата системи, кожата, ноктите и косите и др. Съдържа се най-вече в суровите ядки, зехтина, лененото семе, някои морски риби и маслото от тях.
Витамин H (биотин). Необходим за обмяната, за мускулатурата, кожата и косата. Съдържа се най-вече в бирената мая, пълнозърнестите храни и белтъчните животински продукти.
Витамин К. Участва в кръвосъсирването, пвишава устойчивостта към инфекции. Съдържа се най-вече в зелените листни зеленчуци, зародишите и кълновете.
Витамин Р (биофлавоноиди). Сборно понятие за вещества, укрепващи кръвоносните съдове. Действа съвместно с вит. С и се среща в продуктите, на които и той е богат.
Коензим Q-10. Витаминоподобна субстанциа, придобила особена актуалност напоследък, поради свойствата й да подобрява вътреклетъчната обмяна, производството на енергия, сърдечната дейност и имунитета. Съдържа се в суровите ядки и семена и някои морски риби.

Важна допълнителна забележка: Почти във всички случаи е практически невъзможно да се получи отгравяне или сериозни странични ефекти от тези съставки, ако се приемат в състава на естествените продукти или се прилагат в ниски до средни дози в гарантирани моно- или мултикомпонентни препарати, за предпочитане от модерните органично свързани форми. Проблеми могат да възникнат при високо или несъобразено с възрастта, теглото и заболяванията дозиране на концентрирани синтетични източници. Особено минералните добавки следва да се държат на недостъпно за децата място!

Други хранителни добавки и външни средства

Бензоена киселина Benzoic Acid. Съдържа се в червените боровинки, къпините и др., като действа за изчистване на бактериите от пикочните пътища. Употребява се под различни форми и като консервант; възможни са алергични реакции у някои хора.
Глюкозамин – Glucosaminum, Glucosamine. Хранителна добавка срещу износване на ставите, с антитоксично и противоалергично действие, може да е от растителен или животински произход.
Зеаксантин - Zeaksantine. Биофлавоноид с жълтеникав цвят, съдържащ се в царевицата и някои зеленчуци; предлага се и като добавка, обикновено в комплекс с други антиоксиданти. Предпазва очната ретина от разнообразни вредности.
Лецитин - Lecithinum, Lecithin.Есенциални фосфолипиди, необходими за дейността на нервната система, предпазващи от съсиреци по кръвоносните съдове, ограничаващи мастните натрупвания във вътрешните органи.
Кверцитин (Кверцетин) – Quercetinum, Quercetine. Съдържа се в дъбовата кора, цервения лук и други билки, храни и подправки. Действа противоалергично, предпазна също сърдечносъдовата система и простатната жлеза. Като отделен антиоксидант обикновено се комбинира с вит. С и др. добавки.
Лимонена киселина - Acidum citricum, Citric acid. Съдържа се в лимоните и много други кисели плодове, подобрява храносмилането, улеснява усвояването на много минерали, кактои  служи пряко като енериен източник. Като добавка се използва на много места в хранителната индустрия и производството на добавки.
Лутеин - Luteinum, Lutein. Получава се от различни жълти и оранжеви цветове, помага за запазване на зрението.
Мая бирена – Yeast, budding. С много белтъчни съставки, витамини от В-група и минерали. Прилага се като добавка за укрепване на нервната система, кожата, за подобряване на обмяната и др. Възможни са алергични реакции, да се прилага мнимателно при гъбични инфекции! Хлебната мая е с подобен състав, но се използва главно в хлебопроизводството
Мед пчелен - Mel, Honey. Доколкото е натурален, съдържа освен простите въглехидрати и разнообразни витамини, минерали, фитохормони, противомикробни съставки и т.н. За предпочитане да се консумира разреден (разтворен. Не се препоръчват цитираните в някои книги мегаколичества от 100 и повече грама! Възможни са нарушения във въглехидратния баланс и алергии!
Магнезиев сулфат, английска сол - Magnesium sulphuricum, Magnesium sulphate. Силно слабително средство, да се употребява не редовно, а при необходимост. Да се избягва при остри коремни заболявания, ако не е специално препоръчан от специалист!
Прополис, пчелен клей - Propolis, Bees-wax. Смес от смоли и пчелни секрети с изразено противомикробно и противоязвено действие.
Трина - Heyflowers. Част от сеното ,съставена предимно от цветове на различни растения, изолзва се предимно за бани.
Цветен прашец - Pollen. Богат на разнообразни хранителни и биоактивни съставки - белтъци, минерали, витамини, антиоксиданти, фитохормони и др. Полезен за повишаване на работоспособността, при анемии, сърдечносъдови и очни проблеми; подобрява функциите на остаряващата простатна жлеза. Може да създаде проблеми при някои алергии, макар че внимателно прилаган се използва и за десенсебилизиране от тях.
Цитрин - Citrine. Екстракт от гарциния - Garcinia gambogia - активизира обмяната и намалява апетита при напълняване.