Тук се въвеждат повече или по-малко кулинарно популярни растения; храни и подправки, които са с по-изразени целебно-профилактични свойства (макар че при някои от тях е трудно да се прецени дали не са повече към билките и съответно част от тях са дадени в съответния подраздел).

Авокадо
-
Persea americana, Avocado - Тропически плод, богат на натурални мазнини, полезни за сърдечносъдовата система и обмяната на веществата.
Ананас - Ananasus comosus - Тропически плод с високо съдържание на храносмилателния и противовъзпалителен ензим бромелаин (той се предлага и като добавка, но не присъства в ананасовите продукти, претърпели топлинна обработка).
Арония
- Aronia melanocarpa, Chokeberry, Black. Диетичен плод, богат на антиоксиданти за имунната и сърдечно-съдовата системи.
Бадем обикновен - Amygdalus communis, Almond, ordinary. Хранителни ядки, със специални лечебни свойства за сърдечно-съдовата и имунната система.
Бакла - Vicia fava, Beans, broad. Бобово растение с висока белтъчно съдържание. При наследствен ензимен дефект може да провокира хемолитична анемия!
Бамя - Hibiscus esculentus, Okra. Укрепителен и омекчаващ лигавиците зеленчук.
Банан - Musa paradisiaca (sapientum), Banana. Плод, известен с антидепресивните си, слабителни, противоязвени и и хормоналноактивизиращи свойства.
Бахар - Pimenta officinalis, All-spice. Ароматична подправка със загряващи свойства.
Ванилия – Vanilla planifolia, Vanilla. Оригиналните ванилови кори са полезни за нервите, храносмилането и хормоналната дейност, но вместо тях обикновено се използва синтетичен ванилин, който не притежава споменатите свойства.
Вишня - Cerasus vulgaris; Cherry, sour. Известен пречистващ (вкл. бъбреците, жлъчката и ставите) и витаминозен плод.
ГрахPeas. Грах – Peas. Високобелтъчно бобово семе; зеленият грах е по-лек, но не и колкото зеления фасул. Понякога е причина за алергии, специално у деца!
Грейпфрут - Citrus paradisii, Grapefruit. Освен като засилващо обмяната и противоревматично средство в диетологията, плодът се прилага и като настойка от семената, ципите и корите му, заради силното си противомикробно действие. Консултирайте се със специалист, ако приемате силни лекарства, особено за намаляване на кръвното налягане!
Гъби - спадат към различни семейства (Agaricus, Boletus, Suillus и т.н.), Mushrooms. Растителни белтъчни храни. Повечето са трудно смилаеми, натоварват черния дроб и са противопоказани при гъбични заболявания, подагра и уратни камъни в бъбреците! Някои видове азиатски гъби, като шийтаке и рейши, както и брезовата гъба чага (популярна в Русия), се прилагат в малки дози за активиране на имунната система срещу инфекции и тумори, предпазване от кръвни съсиреци и др.
Домат - Lycopersicum esculentum, Tomato. Масово се консумира като източник на витамини и антиоксиданти, но не се понася добре от всички, особено след топлинна обработка.
Диня - Citrullus vulgaris, Watermelon. Широкоспектърна отводняваща, слабителна и изчистваща черния дроб храна.
Дрян обикновен - Cornus mas, Dogwood, Cornelian cherry. Плодът (като храна) и кората (като билка) са със затягащи, кръвоспиращи и противоанемични свойства.
Дюля обикновена - Cydonia oblonga, Quince. Плод със затягащи и кръвоспиращи качества.
Елда - Fagopyrum esculentum, Buckwheat. Диетична безглутенова зърнена храна, с много рутин за кръвоносните съдове, подходяща и при алергии и тумори. Стръковете й се използват като билка при кръвотечения.
Ечемик - Hordeum vulgare, Barley. Прилага се (вкл. кълновете, праха и сока от стръковете и отварата от зърната) като добра храна, за подобряване на обмяната, при диабет, болести на жлъчката и бъбреците и т.н.
Зеле (видове) - Brassica oleracea sp., Cabbage (types) – Зеле (видове) Включва различни традиционни зеленчуци. Повечето са добри за имунната система (особено броколи - B.o. convar. botrytis, Broccoli) и черния дроб. Като сок се ползва (предимно бялото зеле - B.o. var. capitata, cabbage) при язви, а външно - за налагане при трудно зарастващи рани, гнойници, главоболие и др
Кардамон - Elletaria cardamomum, Cardamom. Прочистваща секретите, загряваща и тонизираща билкова подправка. Да не се прилага вътрешно в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно!
Карамфилово дърво - Eugenia caryophyllata, Clove. Загряваща, дезинфекцираща и противопаразитна билкова подправка. Външно - при зъбобол. Да не се прилага вътрешно в концентриран вид и в дози, по-големи от 1 изравнева чаена лъжичка от сухата билка дневно!
Канелено дърво - Cinnamomum zeylanicum, Cinnamon-tree. Билкова подправка с антимикробно, противогнилостно, противдиабетно и антидепресивно действие. Да не се прилага вътрешно в концентриран вид и в дози, по-големи от 1 чаена лъжичка от сухата билка дневно за цейлонската канела и четвърт ч.л. - за китайската! В гореми дози може да раздразни бъбреците! Противопоказна е при бременни. 
Кайсия - Armeniaca vulgaris, Apricot(-tree). Плод с превъзходни диетични свойства, особено за сърдечно-съдовата система. Ядките имат подобни на бадемите предимства, но трябва да се дозират внимателно и да не се дават на малки деца.

Какаово дърво - Theobroma cacao, Cocoa-tree. Тонизираща и съдържаща редица хранителни вещества, но и пристрастяваща храна. Макар и по-слабо от кафето, съставките му възбуждат нервите. Чести са алергиите към шоколадовите изделия.
Картоф обикновен - Solanum tuberosum, Potato, ordinary. Популярна нишестена храна (в сготвено състояние). Суровият сок нетрализира стомашната свръхиселинност. Всеки прорастнал и зеленясал клубен е отровен в значителна степен! При някои обменни проблеми даже и качествените картофи не са добри като основна храна!
Кестен питомен – Chestnut, Sweet. Здравословна храна, особено за сърцето, артериите, вените, ставите и съединителната тъкан.
Коноп обикновен – Cannabis sativa, Hemp. Семената са богати на ценни белътчини и есенцални масти и - за разлика от зелените части - практически не съдържат психоактивни субстанции.
Краставица - Cucumis sativus, Cucumber. Нискокалоричен зеленчук с добро отводняващо действие.
Круша (видове) - Pyrus spр.; Pear. Диетичен плод при алергии, бъбречни болести и др.
Лен културен - Linum usitatissimum, Flax (common/cultivated). Важно диетично и фитотерапевтично средство, не само слабително, но и полезно за имунната и сърдечносъдовата системи. Външно се налага върху гнойници.
Леска (видове) - Corylus sp., Hazelbush. Концентриран с протеини, мазнини и минерали ядков плод; корите и листата действат венотонично и заздравяващо, очистват бъбреците и простатата.
Леща - Lens esculenta (Lens culinaris), Lentil. С повече белтъчно съдържание в сравнение с фасула и граха. Кафето от нея се прилага при гинекологични кръвоизливи.
Лимон - Citrus limon, Lemon. Старо средство за подобряване на храносмилането, изчистване на жлъчката и бъбреците, като източник на витамини и др.
Лоза, грозде - Vitis vinifera, Vine (Grapes). Калоричен плод; полезен при запек и за сърдечно-съдовата система (последното особено важи за особено семките на червеното грозде, богати на олигомерни проантоцианоиди).
Лук, кромид - Allium cepa, Onion. Действа подобно на чесъна, но противоалергичното действие, спецално на червените сортове е по-изразено.
Люцерна - Medicago sativa, Alfalfa. Богата на минерали, витаминозна и имуностимулираща храна, вкл. употребена на прах, сок или покълнало семе. От някои не се понася добре; кълновете лесно плесенясват!
Магданоз - Petroselinum crispum (sativum), Parsley. Лечебна подправка при задръжка на течности, сърдечна слабост, алергии, депресии, очни болести и др. Да не се прилага в еднократни количества над 100 грама пресен, 50 грама на сок или 20 грама изсушен! Бременните да го ограничават!
Маруля - Lactuca sativa, var. romana, Lettuce, (Cultivated/garden). Важен пролетен и есенен източник на витамини, минерали и др. съставки; успокоява нервите, подобрява зрението и др.
Маслина - Olea europaea, Olive. Източник на есенциални масти, главно чрез натуралния зехтин.
Мерджан, годжи бери – Licium chinensis, Wolfberry, Chinese. Класическа китайски витаминозен и антиоксидантен, "плод на дълголетиетоен".
Морков - Основен зеленчук, за употреба в сурово състояние (или като сок - витаминозен (за очи и енергия), имуноактивизиращ и прочистващ отделителните органи продукт) и за готвене (в този си вид помага при разстройства и сърдечносъдови проблеми).
Овес - Avena sativa, Oat(s). Овесените ядки са важен диетичен продукт с питателни, омекчаващи и изчистващи свойства. Зеленият овес е противопростудно и антидепресивно, помагаза отвикване от пристрастявания.
Офика – Sorbus aucuparia, Ash (Mountain). Плодовете й са с високо съдържание на витамини и действат диутерично.Ориз - Oryza sativa, Rice. Основен зърнен продукт, белият е полезен при чревни разстройства; кафявият има по-добър витаминен състав, а черният - допълнително антиоксиданти.
Папая - Carica papaya, Papaya. Южен плод, важен източник за получаване на храносмилателни ензими с широкоспектърно действие.
Палма финикова – Date palm. Фурмите са сладък, а на изток и важен лечебен плод, богат на минерали. Да се ограничават при проблеми със зъбите и чревните ферментации!
Палма кокосова – Coconut palm. Кокосовите орехи са с богато съдържание на хранителни вещества и се препоръчват за анемични и спортуващи. Кокосовите стърготини се използват като подправка за сладки ястия.
Патладжан, син домат - Solanum melongena. Популярен зеленчук, намалява холестерола. В големи дози и при предразположени индивиди не се отразява добре на жлъчно-чернодробната и отделителната системи!
Пипер черен - Piper nigrum; Pepper, black. Известна загряваща подправка. В повечето случаи е добре да бъде заменен с не толкова дразнещи специалитети!
Пиперка - Capsicum annuum, Pepper. Зеленчуци, богати на витамини и действащи за изчистване на слузта от дихателните органи и ушите. Външно лютите в комбинации - за загряване при ставни болести. Лютите чушки лесно се предозират, както при вътрешно, така и при външно приложение!
Портокал (сладък) - Citrus sinensis, Orange – Портокал; Мандарина - Citrus reticulata, Tangerine. Orange, bitter – Портокал горчив. Плодове с нервоуспокояващи качества, също и на корите им (ако не са пръскани с химия!). Етеричните масла се използват външно и след разреждане. Възможни са алергични реакции!

Просо – Millet. Богато на хранителни вещества и без глутен зърно, все още не оценено по достойнство в диетичното хранене.
Праскова - Persica vulgaris, Peach(-tree). Фундаментален летен плод с укрепващи сърцето и детоксиниращи свойства. Страдащите от алергии понякога не понасят мъха на прасковите, те са подбират "голи" сортове или да белят другите!
Праз - Allium porrumLeek(s) (garden). Зеленчук с по-слаб антимикробен ефект, но по-добра поносимост от чесъна; сготвен е меко слабително средство.
Пъпеш – Cucumis melo,  Melon. Очистваща храносмилателните и отделителните органи храна и с нервоуспокоително въздействие, вкл. могат да се ползват като храна или билка и семената. Да се внимава с престоялите пъпеши, които лесно образуват плесени, вкл. вътрешно!
Пшеница- Triticum sativum, Wheat. Едностранчивото хранене с пшенични продукти е една от основните грешки в менюто на българина!
Репичка – Radish, small (garden). Популярен зеленчук, действа за изчистване на секретите от дихателните пътища. Може да раздразни лигавиците на храносмилателната и отделителната системи!
Ръж - Secale sereale, Rye. Зърнена храна, по-богата на витамини от пшеницата, но също с глутеново съдържание.
Ряпа (видове) - Raphanus sp, Radish. Зеленчуци с активно изчистващо върху дихателните пътища, а предимно черната ряпа - и върху жлъчно-чернодробната система. Противопоказни са при повишена стомашна киселинност, газове в червата и бъбречни възпаления!
Синап, горчица (видове) - Sinapis nigra, Mustard. Препоръчва се главно външно - за загряващи лапи.
Слива синя - Prunus domestica, Plum, blue. Класически разслабителен плод, полезен е и за сърдечно-съдовата система.
Слива дива (джанка) - Prunus cerasifera, Cherry, Wild (plum, purple). Плод с висока киселинност (особено недозрелият, който може да се ползва и за подкиселяване на салати).

Слънчоглед - Helianthus annuus, Sunflower. Семето съдържа аминокиселини, фосфолипиди, витамин Е и други ценни биологични съставки, главно в сурово и покълнало състояние.
Сминдух, тилчец - Trigonella foenum-graecum, Fenugrek. Билкова подправка с усилващи (анаболни), прочистващи и противоревматични свойства.
Смокиня - Ficus carica, Fig-tree. Един от богатите по състав плодове със слабително и антианемично действие; листата са повече диуретични.
Соя - Soja hispida (Glycine max), Soya. Продуктите от нея са високобелтъчни и богати на минерали, полезни са в менопаузата, но в големи количества могат да натоварят бъбреците и да намалят функците на щитовидната жлеза.

Спанак - Spinacia oleracea, Spinach. Важна храна за храносмилането, очите, кръвта и обмяната, с антиоксидантни свойства. В големи дози и при продължителен прием, особено сготвен, може да натовари организма с повече оксалати!
Сусам - Sesamum indicum, Sesame. Семената са с особено висока хранителност при отслабване, храносмилателни нарушения и остеопороза. Стимулира растежа при младите.
Тиква (видове) - Cucurbita pepo, sp, Pumpkin – Тиква.  Храна с цзелебни свойства, особено при бъбречни и чернодробни проблеми; по малко може да се позва и сурова; суровите семена са противоглистни и имат много белтъчини, мазнини и минерали.
Тиквичка – Cucurbita moshata, Marrow. Диетична храна, особено важна за отводняване и в диетата на страдащи от диабет и напълняване.
Фасул - Phaseolus vulgaris, Beans - Фасул . Измежду основните у нас източници на белтък и фибри; шушулките се използват като отводняващо и противодиабетно средство.
Царевица - Zea mays, Maize. За разлика от повечето други житни храни, освен белтък и нишесте съдържа каротин, а и няма глутен, но също може да бъде алергизираща при някои хора или да наруши обмяната при продължителна злоупотреба.
Фъстък - Arachis hypogaea, Peanut, Monkey-nut. Концентрирана храна, с много белтък, витамини от В-група и минерали. Следва да се ограничава по количество, особено при претоварена обмяна и някои алергии!
Царевица - Zea mays, Maize. За разлика от повечето други житни храни, освен белтък и нишесте съдържа каротин, а и няма глутен, но също може да бъде алергизираща при някои хора или да наруши обмяната при продължителна злоупотреба, напр. у склонни към затлъстяване. Свилата или "царевична коса" - Stigmata Maydis, Corn Silk - се прилага като отводняващо и кръвоспиращо средство, спец. при маточни кръвоизливи. 
Чесън, чеснов лук - Allium sativum, Garlic; див чесън или левурда –Garlic, wild (bear’s). От древността растенията са използвани като лечебно средство - вътрешно и външно. Срещу разнообразни бактериални, вирусни и гъбични инфекции - в сурово състояние (да не се прекалява с дозите, възможно е да дразни стомаха и бъбреците!). Действието му против атеросклероза и хипертония се запазва и след топлинна обработка. При някои хора пречи на съсредоточаването при умствен труд и медитация!
Чубрица - Satureja sp., Savory. Градинската и балканската чубрица са добри подправки за храносмилането, високото кръвно и диабета.
Ягода (видове) – Fragaria sp., Strawberry. Освежаващ сърцето плод, богат на витамини, антиоксиданти и желязо. Често предизвиква алергични реакции!

Ябълка (видове) - Malus sp., Apple. Енергизиращ и очистващ организма масов плод за целогодишна консумация.
Ябълка земна, топинамбур - Helianthus tuberosus, Artichoke, Jerusalem. Ценен грудков зеленчук, препоръчван при обменни, бъбречни и ставни болести, затлъстяване и др.
Ябълка райска – Persimmon, Oriental. Южен плод, богат на танини и микроелементи.