Ако оставим настрана икономическия аспект (кофеиновата индустрия е световен гигант, осеменил всяко кътче с възможност да пласира своите продукти), остава фактът, че пиенето на кафе за разсънване, вдигане на ниското кръвно налягане и подобряване на работоспособността е един много лесен, но съвсем не най-добър начин за решаване на проблемите. Кофеинът не дава нищо съществено на организма, а само възбужда неприкосновените резерви от нервна енергия, което след определен период от работохолизъм и агресия към другите води до все по-голямо изтощение. Той претоварва също и сърцето, повишава киселинността на стомашния сок и общо на тялото, съдържа несимволични количества пурини и оксалати… Колата има подобни свойства, а шоколадовите продукти, макар и по-слаби като битови наркотици, допълнително въвеждат доста рафинирана захар и втвърдени мазнини, които са подчертано недружелюбни към човешкия телесен и психологичен организъм.
Какви са алтернативите? Ако желаем все пак да се тонизираме с подобна, но много по-бездредна растителна субстанция, можем да използваме зелен чай или какао - за предпочитане сурово. А ако желаем да минем и без това, но ни е трудно - необходимо е да се погрижим повече за общото състояние на организма си сутринта! Да отделим 15-20 минути за гимнастика и 5-10 - за дълбоко дишане, да ползваме тонизиращи билкови продукти без кофеин и да разчитаме на подкрепящото въздействие на леката, но богата на биологично активни съставки закуска (плодове, натурални ядки,цветен прашец, водорасли и др.; ако не разполагаме с достатъчно разнообразие от такива, понякога може да използваме аминокиселинни и витаминно-минерални добавки - но в дози, значително по-ниски, отколкото често ги пият спортистите). България е богата на лечебни растения със здравословен и непристрастяващ стимулиращ ефект: жълт кантарион, върбинка, магарешки трън, розмарин, златовръх, коприва и др. От вносните най-голямо внимание заслужават жен-шенът, елеутерококът, сладникът и джинджифилът. Удобна за прием комбинирана капкова форма е фитопродуктът „Пресотонин”. Многократко съм установявал, че той не само помага да се откажем от кофеиновите продукти, но и трайно повишава нервния тонус, дееспособността на хормоналната и имунната ни системи.
В днешното нетърпеливо време всеки иска да знае сроковете, в които може да се почувства по-добре. Истината е, че са необходими няколко седмици. През първите дни са възможни абстинентни кризи, особено при хора, дълготрайно привикнали към битовата дрога. След това обаче настъпва проясняване на съзнанието без изнервяне, хармонизиране на цялостното самочувствие (намаляване на резките колебания в настроението), подобряване на съня и т.н. Пожелавам на всички да опитат и скоро да имат за споделяне добри новини за себе си и взаимоотношенията си с околните!