Интервю на Мария Лашкова за www.zdravosloven.com, в края на 2011 г.


Здравейте, д-р Пашкулев! Бихте ли се представили с няколко думи.

Занимавам се с много неща, но основно - с природолечебни комплексни и индивидуализирани програми, с разработване на рецепти за лечебни продукти и популяризиране на природните лекове чрез печатните и електронните издания.

Каква беше причината да започнете да се занимавате с природна медицина и кога го решихте?

Това решение взех още от първите класове. В моето семейство няма лекари, но баща ми е учител и моето семейство имаше огромна библиотека... И все пак е вaжно и че съм роден и израсъл в Родопите – сред много билки, народни лечители и ботаници, от които съм черпил също немалко познания.

Що е то фитотерапия? Лечението с билки е познато още на нашите баби и години наред е спасявало мало и голямо...

Думата фитотерапия идва от „фитос” – растение и терапия. Това е лечение, което включва всякакви растителни видове – растителни храни, подправки, билки, пчелни продукти, етерични масла... В древността това е било единна наука, като впоследствие някои от тези раздели са се профилирали като самостоятелни: фитотерапия в телес смисъл на думата, ароматотерапия (лечение с етерични масла), апитерапия (лечение с пчелни продукти) и т.н. С растителните храни се заема диетологията, а хомеопатията, цветолечението и клетъчните соли на д-р Шуслер са особени разклонения с по-различен механизъм на действие и специални начини на приготвяне и прилагане и т.н.

В кои случаи фитотерапията не може да помогне?

Фитотерапията успешно лекува предимно заболявания в начална и средно напреднала степен, като лечението трябва да се изпълнява с голямо постоянство. При съчетаване с други природни методи – физио- и психотерапевтични – резултатите са още по-добри. При тежките заболявания става въпрос за укоренили се проблеми и при тях природните лекове може да се наложи да се комбинират със съответни силни медикаменти и/или хирургични намеси. Тук се налага и консултация с различни специалисти, тъй като всяко едно тежко заболяване е свързано с много други проблеми в организма.

А кога фитотерапията е най-ефективна?

Фитотерапията, правилно назначена, е ефективна при широк спектър от проблеми, както и за предпазване от тях. Тя обаче има най-силен ефект в случай, че лековете се прилагат в пряк досег със засегнатите области – добре е, например, при храносмилателни нарушения да пием билкови извлеци, при дихателни проблеми да приложим инхалации, при кожни и ставни проблеми – мехлеми и т.н.

Откакто сте се запознали с предимствата на природната медицина, прибягвали ли сте към синтетични медикаменти за себе си или за близките?


Като малък много съм боледувал и съм бил лекуван със силни лекарства. Но от тогава насам се справям с методите на природната медицина, а за последно ми се наложи да употребя силен медикамент (упойка) при възникнал стоматологичен хирургичен проблем, преди години. Подобно е при тези от моите близки и познати, които се придържат към природната медицина; но пък всеки пораснал човек в крайна сам си решава какви методи приоритетно да прилага, при един или друг случай.

Все повече съвременни майки обръщат гръб на конвенционалната медицина и на антибиотиците и се обръщат към природната медицина. Има ли противопоказания при малките деца, бременните и кърмачките? Все по-голям е броя на децата с алергии и то точно към растения...

В последния случай аз препоръчвам билковите продукти да са без полени. Залагам на препарати, базирани на корени, плодове, стръкове без цветове; или ако има такива, предлагам полухомеопатични разреждания, които са безопасни. Има майки, които едва ли не от раждането на детето започват да му дават всеки ден чай от лайка, например. Съвсем нормално е, когато детето порасне да развие алергия не само към лайката, но и други растения от голямото й семейство – Сложноцветни! А иначе една комплексна природна програма е изключително уместна при споменатите категории – та нали именно при тях има повече рискове от страничните явления на фармацевтичната „тежка артилерия”!

Цветолечението и ароматотерапията са обширна тема, подходяща за цяло интервю, но лично на мен ми звучат много примамливо – цветно и ароматно. Може ли да ни разкажете с две думи за техните основни принципи и полета на действиe.

Съществува един вид цветотерапия - хромотерапия, която използва цветна светлина. Но в случая се има предвид цветотерапията по д-р Бах и изследователи след него. Тя по концентрираност на извлеците застава между фитотерапията и хомеотерапията. Занимава се с различни психоемоционални нарушения и свързаните с тях оплаквания на физическо ниво. Не е панацея, но може да помогне, и то безвредно, в съчетание с други природни методи. Ароматотерапията ползва етерични масла. Наричат ги „душите на растенията”, защото често пъти концентрират в себе си най-могъщите оздравителни сили от съответните треви и дървесни видове. Прилагат се внимателно, обикновено чрез разреждане, външно, върху кожата (за масажи и чрез инхалиране), а в някои случаи – и вътрешно.

Ако вземем предвид един обикновен човек, без сериозни оплаквания, но с желание да се погрижи профилактично за здравето си. Няколко съвети на кое да наблегне и кое да избягва?

Необходимо е да водите природосъобразен начин на живот, като се храните умерено и с по-пълноценни продукти; като се движите и спите достатъчно, като научите повече на теория и практика за психопрофилактиката - и естествено, като откриете кои са подходящите за вас билкови и хранителни добавки. Те са все по-необходими, поради отдалечаването ни от природните източници на нутриенти и фитопротектори.

Кои са природните лекове, които може да консумираме всеки ден за профилактика и здраве?

Няма универсални природни лекове, но има прости правила за хранене и билкови средства, които е от съществено значение да спазвате. Съществуват широкоспектърни лекове. За мен такъв е цветният прашец – има всички аминокиселини, есенциални масти, минерали, витамини, антиоксиданти... Той обаче съдържа силиций в обвивката на зрънцата си и той пречи на усвояването му (едва 15%, ако се яде директно). За да увеличите усвояемостта на този продукт, може да го накиснете от вечерта във вода. Медът също съдържа цветен прашец, но в много по-ниска концентрация и трябва внимателно да избирате чист продукт и да го дозирате пестеливо. (Имах пациент, който консумираше над 200 гр. мед на ден, което е прекалено голямо количество – наруши се въглехидратната му обмяна!) Разноцветните плодове и зеленчуци също са такива широкоспектърни лекове, тъй като те ни снабдяват с важните за организма антиоксиданти. (Трябва да се консумират различни на цвят плодове и зеленчуци, за да си набавите различните антиоксиданти.) Суровите ядки и семена и студено пресованите масла на свой ред ни даряват есенциални мастни киселини, които човек, който набляга едностранчиво на плодовете и зеленчуците, не може да си набави. Нашата страна освен това е богата на много важни и полезни билки и подправки – босилек, маточина, риган, жълт кантарион, здравец, розмарин, мащерка, бъз, глог, мурсалски чай и др.; на все повече места могат да се намерят и вносни - жен-шен, елеутерокок, ашваганда, алое вера, сума, мака, ройбос и т.н.
При консумацията на медикаменти, лесно се привиква към тях. При билките този процес е по-слабо изразен, но все пак е по-добре да се редуват различните билки, обикновено през периоди от по няколко месеца.

Вие имате десетки разработки за препарати от билки, минерали и етерични масла. Вашите билкови капки и мехлеми под марката „Веридия” са много търсени и са на абсолютно достъпни цени за всички нас. Подготвяте ли нов билков препарат, които да предложим на нашите клиенти. Какво да очакваме в близко бъдеще?

Аз работя съвместно с няколко български фирми-производителки на лечебни билкови продукти (и отделно - с вносители). Въпреки кризисния за страната ни период, всички те разработват още нови продукти, което е и мой актуален ангажимент като техен консултант. Включително сега разработвам и едни от първите български продукти на пазара в специална маслена фаза, за подхранване на мозъка и подсилване на обмяната на веществата. Може би ще излязат след няколко месеца.

Може ли да си изготвим индивидуална природолечебна програма при вас, как да го направим и в кои случаи се налага това?

Ако ви е омръзнало да пробвате оттук-оттам разни лекарства, добавки и методи, а желаете да се състави по-ефективен комплекс – заповядайте! Записването става 3-4 дена предварително, като трябва да имате готовност да постоянствате при спазването на различните елементи от програмата. Може да се направии  кратка програма, за която отделяте 20 мин. на ден, плюс 2-3 природни продукта; или пък по-подробна, която изисква между 1 и 2 часа мероприятия (гимнастика, дишане, релакс, самомасажи) и 5-6 продукта, вътрешно и външно. Съответно тя е съобразена и с индвидуалните финансови възможности на човека и се търси по-евтин еквивалент на по-скъпите лекове, ако тях човек не може да си ги позволи.

Вие сте автор на втора и трета част на пожъналата голям интерес книга „Сила за живот”, още през 1994-96 г. С какво възгледите на д-р Даймънд Ви привлякоха. Кажете ни кое е най-ценното, което трябва да знаем.

През 90-те години, това бяха измежду първите български книги, посветени на тази тематика, които се появявиха на пазара. Основното нещо, което ми направи впечатление, когато проучвах подобни системи у нас и в чужбина, е, че разнообразните храни, билки и подправки имат невероятно добро предпазно и лечебно въздействие. Разделното хранене (в своята умерена, балансирана версия) на свой ред намалява натоварването върху храносмилателната система. Консумацията на зеленчуци може да се използва като буфер – те да се съчетават или с белтъчни, или с нишестени продукти. Плодовете трябва да се консумират 20-30 минути преди основното ядене или те самите да са основното ястие, евентуално с малко натурални ядки или семена, цветен прашец, водорасли, билкови подправки, минерали и др. Всичко това може да се разбие и на шейк, който съчетава вкусното с полезното и лесно усвоимото – такива идеи развивам в последно време и съм участвал в няколко телевизионни предавания, да да ги демонстрирам.
Моето примерно меню е най-схематично такова: закуска – плодове и ядки, обяд – зеленчуци и белтъци, а вечеря – нишестени храни и зеленчуци; около 60% сурова и 40% щадящо сготвена храна. Един такъв хранителен режим увеличава нашата работоспособност и енергия през целия ден. А ако, вместо това, започнем от сутринта с баничка или сандвич, може би ще ни трябва и кафе, за да издържим по-нататък, но пък това не е продукт със съдържание на важни хранителни съставки, а само временен стимулант...

Какво ви вдъхновява за вашите лирични произведения?

Имам три стихосбирки и... още три тетрадки с неиздадени стихове. Могат да ме вдъхновят: красивата природа, емоционалните отношения между хората (във възход или криза) или някой по-глобален екологичен или философски проблем. Миналата година най-после успя да види бял свят и афористичната книга „Календар на мъдростта”.

С няколко изречения: какво е вашето послание към поддръжниците на „Здравословен живот”?

В нашето напрегнато всекидневие е важно как разпределяме и планираме времето си. Преди да поемете останалите си ангажименти, си оставете време за здравето на първо място! Релаксът е както важен за самото ни оцеляване в тази „цивилизована джунгла”, така и за да създаде „вътрешно пространство” за по-адекватната ни преценка относно останалите мероприятия. Следващото, което бих ви посъветвал, е да се стремите да сте по-близо до природата, да използвате физикалните й фактори (слънце, въздух, вода); да консумирате разнообразни храни и билки, и то предимно в необработен и щадящо обработен вид. Това понякога е достатъчно. При допълнителна необходимост, към тях да се добавят по-рядко синтетични лекарства и много по-често - съставки, които се използват и от самия организъм за предпазване и възстановяване (витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти, фитохимикали, ензими и др.). И накрая, човек едновременно трябва да поема лична инициатива за своето и здравето на близките си и паралелно да развива една трезва преценка, кога все пак се налага и консултация със специалист.

Благодаря, д-р Пашкулев!