ИЛИ СЕЗОНЪТ НА ГЕНЕРОФИТА (Интервю на Радост Станчева с видния дерматолог д-р Мая Тачева; публикувано в предната версия на сайта на "Веридия", както и в www.lekar.bg)

- Д-р Тачева, кои са най-характерните кожни заболявания и какви опасности крият те, ако не вземем навременни мерки?

- Екземите са едно от тези заболявания. Честа тяхна проява са рагадите, които се отличават с характерни напуквания на кожата на ръцете. Рагадите най-често започват безобидно и поради това не се лекуват навреме. Впоследствие ние, дерматолозите, обикновено предписваме някакъв кортикостероиден крем, за да стихне възпалителният процес. Много е важно обаче след това кожата да се стабилизира чрез мехлеми с противовъзпалителен и антибактериален ефект, и то такива, които не съдържат консерванти. Някои типове кожа са свръхчувствителни към консервантите в един крем и това отново отключва екземата след временното й туширане. След дългогодишния бум на масовите вносни дермо-продукти, през последните години на нашия пазар вече присъства качествена българска козметика с билкови и етерични съставки без консерванти. Пример за такава натурална медицинска козметика е кремът “Генерофит”, разработен от д-р Димитър Пашкулев.
Типичен кожен проблем е и дерматитът, възникващ главно на алергична основа. Без никакви видими причини започват неприятни сърбежи по тялото. А източниците са дразнещи фактори от ежедневния бит: сапуни, перилни и химически препарати, дамски чорапогащници и др. По кожата няма видими промени, но сърбежът е невероятен и това налага спешни облекчаващи мерки. Добре е също да се знае, че след баня кожата по принцип става по-суха, а ползването на неподходящи балсами може многократно да засили сърбежа и да влуди страдащите от дерматит. При нас идват пациенти без всякакви външни промени по кожата, но с драстични сърбежи, както при болните от краста. В тези случаи твърде добре влияе етеричното масло от мента и лавандула, като отстранява сърбежа, успокоява и подхранва засегнатите участъци. Препоръчвам и комбинацията от лайка и пшенично масло. Мехлемът “Генерофит” притежава споменатите съставки, заздравява кожата и я прави мека и гладка. Друго упорито и все по-ескалиращо кожно заболяване – псориазисът, също се облекчава при третиране с етеричномаслени и билкови продукти. Те са добро спомагателно средство и омекотяват твърдата като пергамент псориатична кожа, а редовното й мазане подпомага нейното възстановяване и лечение. При атопични дерматити и невродермити кожата става много суха и сърбяща, а споменатите природни съставки й въздействат облекчаващо и подхранващо.
- Кои фактори причиняват нарушаване целостта на кожата?
- Екземите, откритите рани, разчесванията на кожата и гъбичките по нея са първата опасна входна врата за ред вторични усложнения. Така нарушената цялост на кожата, съчетана с понижен имунитет на организма, става отключващ фактор за появата на червен вятър – едно сериозно кожно заболяване. При него инфекцията най-често започва от краката и бързо се разпространява на широки зони по тялото. Изключително опасна е всяка една гъбична или друга кожна инфекция при диабетиците, понеже заздравяването на раните при тях е твърде бавно и трудно, а усложненията могат да доведат до гангрена и дори до ампутация на крайник. Затова при диабетноболните е много важно предпазването на чувствителните места по кожата чрез мазане с антибактериални, противовъзпалителни и епилизиращи продукти. Същото важи и за тежко болни пациенти, както и хора с наднормено тегло или затлъстяване. Тяхното обездвижване и принудително залежаване отключва риска от вторични кожни инфекции. Възникналите вече рани трябва да бъдат редовно почиствани и подхранвани – и вътрешно, и външно.
Изгарянията поради неблагоприятни външни фактори (силно слънце, открит огън, гореща вода и др.) са друг вид усложнения, чието лечение е важно да започне веднага. Изгорените участъци се повлияват добре, ако започнат да се мажат своевременно с облекчаващи биоактивни продукти, още преди да са се образували мехури по кожата. Например в домашна обстановка е ефикасно, ако върху изгореното място бързо се настърже суров картоф, който отнема температурата, и след това се втрие успокояващо билково-етерично мазило. „Генерофит” отново успешно повлиява подобни изгаряния, както и ред други кожни проблеми като херпес зостер, гнойници, обработени рани, напукана или суха кожа на ръцете и лицето.
- Как да избегнат кожните усложнения хората с наднормено тегло?
- Същите предпазни и лечебни мерки се отнасят и за тях. Това важи особено за тежко болни пациенти с наднормено тегло или затлъстяване. Тяхното обездвижване и принудително залежаване отключва риска от вторични кожни инфекции. Възникналите вече рани трябва да бъдат редовно почиствани и подхранвани – и вътрешно, и външно.
- Какви типични кожни изменения настъпват с напредването на възрастта и как може да се забави стареенето на кожата?
- С увеличаването на възрастта, при преминаване на границата от 55-60 години, настъпват определени генеративни изменения на кожата. Намалява образуването на основните хормони в организма, което прави кожата доста по-суха, чувствителна и уязвима. Тя по-лесно се напуква, нацепва и инфектира; появяват се и характерните старчески петна. Добре е възрастните хора с подобни кожни проблеми да знаят, че имаме естествени натурални продукти, които възстановяват застаряващата кожа, въздействайки й подхранващо и подмладяващо. Такъв е ефектът на комплекса от розов екстракт и живовлек, както и на етеричното масло от иланг-иланг. От друга страна лайката, лавандулата и чаеното дърво регенерират и успокояват кожата, като забавят стареенето й. Тези ценни билкови и етерични съставки се съдържат в оригинални български мехлеми и имат благоприятен клиничен ефект при застаряваща проблематична кожа.
- Лятото е сезонът на комарите. Как ефикасно да се предпазим от ужилванията им и от възникващите усложнения?
- Комарите бягат от определени етерични масла поради непоносимост към веществата в тях (репелентно действие, характерно за “Генерофит”). Превантивното намазване с такива мехлеми на откритите места по тялото е добра защита от комари и ги държи далеч от нас. Ако сте изпробвали ефикасността на този етеричен мехлем, можете да го ползвате и ежедневно, щом се намирате в среда с повече комари. Същото се отнася и за третиране на вече ужилената кожа. В случая комплексът от мента и лавандула успокоява сърбежа, като намалява и отока. Така чувствително спада и алергичността, и целият дискомфорт при “синдрома на комарите”: парене, зачервяване, подуване, болка и сърбеж след ужилването.
- Доста хора предпочитат да ходят боси през топлите месеци. Крие ли това някакви опасности?
- Лятото е сезонът на босите крака и някои хора действително предпочитат да ходят боси, когато имат тази възможност. Разбира се, това е особено полезно край морския бряг и при пребиваване в балнеосанаториуми. Тогава потапянето на босите крака в лечебната вода е една оздравителна процедура. Прекалено честото ходене бос обаче, е провокиращ фактор за ходилата и понякога води до напукване на петите. При кървящи пети например, не е задължително веднага да прибягваме до скъпи лекарства. Обикновено е достатъчно да мажем по-често петите с биоактивен крем или мехлем, съдържащ омекотяващи билки и етерични масла без консерванти. За целта отново препоръчвам биоактивният крем „Генерофит” . Той е с комплексно действие: противовъзпалително, антибактериално и стабилизиращо. Освен това притежава доказан клиничен ефект и оптимално приложение при коментираните тук кожни проблеми.

Detect language » Bulgarian