1. Билките, хранителните добавки и здравната козметика помагат в редица случаи, но не заместват балансираното хранене и другите важни насоки от начина на живот, нито следва да бъдат повод за пренебрегване на диагностичните и лечебни препоръки на специалистите. В сериозните случаи (както и при каквито и да са проблеми у малки деца, бременни и кърмещи жени) цялата лечебна програма се препоръчва да бъде съставена от лекар. За общо подобряване на определини функции като енергия, имунитет, храносмилане и т.н. е възможно и самостоятелно прилагане; всяка възникваща неяснота обаче следва да се обсъди отново със специалист.
2. Необходимо е да се обръща внимание на данните, които присъстват върху опаковките, като състав, препоръчителна дозировка (да не се превишава без медицинска препоръка максималната препоръчана такава), срок на годност, начин на съхранение и т.н.
3. Като преобладаващо правило с някои изключения, добавките се приемат вътрешно на гладно и разредени с поне 50 мл. течност, за да се осигури възможно най-пълно усвояване, а също и намаляване на концентрацията на постъпващите активни съставки, която при някои от препаратите е значителна, до по-физиологично адекватна. В някои случаи е важно съобразяването с денонощната ритмика на организма, т.е. има продукти, които се вземат предимно сутрин и други, на които времето е вечерта (преди вечерята или преди лягане).
4. Хранителните добавки принципно могат да се съчетават помежду си, както и с медикаменти, билкови чаеве, подправки, хомеопатични и козметични средства. Препоръчва се да има отстояние поне от 15-20 мин. при техния прием, ако се подозира взаимно намаляване на тяхната усвояемост. Ако обаче се приемат високодозирани силнодействащи медикаменти, заедно с големи дози или няколко вида продукти от билки или добавки, възможни са функционални взаимодействия, дори при неедновременно вземане в рамките на същия ден. Тогава отново е препоръчителна консултацията със специалист.
5. Природните продукти в някои случаи се прилагат краткотрайно (например при леки рани, леки простуди, временно слабо храносмилане и т.н.). В повечето случаи обаче трайно подобрение се достига след редовно ползване в продължение на няколко седмици или дори месеци. Затова, дори и човек с хроничен проблем да се чувства по-добре след 5-10 дни прилагане, уместно е да продължи, за да затвърди и развие по-нататък получените резултати.

Примери, илюстриращи тези принципи, с 12 често използвани от мен природни продукти:

- Респитонин: за предпазване при епидемична обстановка и чести дихателни инфекции може да е достатъчна доза от половин чаена лъжичка, два или три пъти на ден; при необходимост тя може да се удвои, най-добре след консултация със специалист. При малки деца по-меко е действието на чай №1 (съдържа подобни съставки), с който могат да се правят и инхалации. При това обилното приемане на подходящи течности (топли билкове чаеве, зеленчукови бульони, натурални сокове) е много важно.

- Биостил-2:
тъй като естествено през първата половина на деня се активизира кръвообращението и отделянето на отпадъчните продукти, основната (или понякога единствената) доза от продукта е добре да се взема тогава. Същевременно е важно да се ограничат солта и тежките продукти от животински произход и да се включат разноцветни плодове и зеленчуци - богати на допълващи се антиоксиданти за укрепване на съдовете, както и подходящи билкови препарати ("Кардиоефект", "Вениперфект", "Абана" и др.), минерали - вж. по-долу; докато пък външно за укрепване на венозните съдове се препоръчва мехлемът "Герофит".

- Супермагнезий: пречистващото му действие върху храносмилането, жлъчката и общо на клетъчно ниво е по-силно сутрин, докато успокояващото му върху нервите и сърцето свойство - вечер. Това са най-важните моменти на прием, които се преценяват индивидуално; сутринта се взема с повече вода, поради обезводняването нощно време, а вечерта - с по-малко. Съчетаването с кафе, мляко, стипчиви билки и някои зърнени храни не се препоръчва, поради спад в усвояването на минералите. Добре се допълва или редува с външно (интрадермално) прилагани магнезиеви продукти, а вътрешно - с успокояващи билкови продукти ("Релаксанал", "Слийп" и др.), с цветотерапевтични капки и т.н.

- Чай №4: елиминирането на разнообразните отрови и алергени на добро ниво изисква поне 1 месец редовно ползване на чая; увеличаване на ефекта е възможно чрез съчетаване с изпитани добавки, като кверцетин, магнезий, калций и витамините В5 и С, както и чрез индивидуализирани хомеопатични предписания. При дразнещи кожни обриви е възможно и външното прилагане на отварата. Ако последното се съчетае с употреба на мехлем, това да бъде преди неговото нанасяне, за да не затрудни той чрез мастните си съставки въздействието на водоразтворимите съставки в чая.

- Ревулзофит: при простуди и проблеми с опорнодвигателния апарат и периферните нерви, (само)масажите е най-добре да се правят вечер преди лягане, но при нужда може да се добави и втора процедура през деня; владеещите акупресурата намират за полезно съчетаването й с минимално количество от мехлема върху всяка третирана точка или зона. Релаксиращите похвати (прилагани самостоятелно или от специалист) също водят до нарастване на сумарния ефект. Вътрешно са полезни билкови и минерални продукти, добавки-хондропротектори и т.н.

- Сребърна вода: колоидното сребро се прилага вътрешно само за 5-10 и рядко повече дни последователно, при остри инфекциозни проблеми с устната кухина, гърлото, храносмилането и т.н., като по-нататък се редува с други подходящи средства и след време курсът може да се повтори; по-свободно може да се използва външно - върху кожата, за жабурене, гаргари и като капки за нос. При дълбоко разположени гнойници обаче проникването до тях е проблематично и е важно съчетаването с лапи от ленено семе или други подходящи локални средства, а при тежки инфекции - включване на медикаментозно или хирургическо лечение.

- Гликоравнин: водещ у нас по ефективност природен продукт за регулиране на кръвната захар и намаляване усложненията при диабетиците, за поддържане се взема 1, а за интензивно действие - 2 капсули на ден; обикновено ефектът се повишава при комбиниране с други билкови и добавъчни продукти (Диабекон, Гинковин, Офтавитал, таурин, бирена мая и др.), а при необходимост - и с предписано от ендокринолог медикаментозно лечение. Редовните контроли на кръвнозахарното ниво и състоянието на сърдечносъдовата, нервната, отделителната и имунната системи и очите са наложителни.

- Цефатонин: прякото действие върху нервната система тук се допълва от обменни и съдови регулации; добре е да се взема по 1-2 капсули сутринта и евентуално на обяд; за паметта, особено ако е отслабнала от претоварване, е уместно съчетаването му с лецитин на гранули, както и с противостресови Бахови и хомеопатични средства.

- Бодислим перфект: един от малкото напълно безвредни и с комплексно действие продукти срещу напълняване и Х-синдром; всяка от съставките на синдрома изисква и правилно хранене, балансирана двигателна активност, релаксиращи методи за уталожване на неестествено повишения апетит и т.н. За жени евентуално са по-добри продуктите "Минифемин" и "Фемимодел", които съдържат също и хормоналнорегулиращи и общоукрепващи съставки.

- Ензимил: по-ефективно храносмилане (а оттам и редица общи подобрения в състоянието) се постига с 1 до 3 таблетки на ден, в по-леките случаи само с храните, за които от опит се знае, че създават проблеми. Паралелното, компетентно съставено диетично меню е обезателно условие, за да бъдат резултатите трайни.

- Форфлекс: изграждане на ставните структури и противовъзпалителен ефект се постига с 2-3 таблети, но понякога се налага да се постоянства 2-3 месеца. Значително се ускорява ефектът чрез комбиниране с магнезиеви продукти и микроелементи, "Ставолек" или "Фитоартрин" вътрешно, "Ревулзофит" или "Ставолек-крем" и др.

- Спасителна смес: Rescue remedie е най-често прилаганият в световен мащаб цветотерапевтичен продукт; съчетава се или се редува както с други цветни, хомеопатични, шуслерови и др. специалитети, така и с противостресови билкови средства и добавки, общ здравословен режим за балансиране на неврохормоните, психотерапевтична помощ и само в крайни случаи - с агресивни медикаменти.
Detect language » Bulgarian