За поредни броеве на списание „Либра”

Причините за затлъстяването са многобройни, но масово срещаните му форми са свързани най-вече с два фактора: обмяната на веществата (и главно на въглехидратите и мазнините); и психологически обусловения повишен апетит.

Въглехидратите са лесноусвоими хранителни вещества и при нужда от енергия организмът се снабдява с нея главно чрез тях. Те са непосредственият източник, за разлика от мазнините, които много по-трудно биват трансформирани в енергия. Когато обаче чрез храната постъпват в по-голямо количество въглехидрати, отколкото са необходими, те се складират във вид на мазнини. По време на нормалния метаболизъм след хранене въглехидратите се разграждат до глюкоза и след това се съхраняват под форма на гликоген. Част от гликогена се складира в черния дроб и при нужда поддържа постоянно нивото на кръвна захар, а другата част се натрупва в мускулите и осигурява тяхната работа. В норма черният дроб съдържа около 90 г гликоген, а останалият (поради прието по-голямо количество храна) се превръща в мазнини под влиянието на ензим, наречен ацетил коензим-А. Тези мазнини се насочват към ма¬стните депа, което вече означава натрупване на подкожни тлъстини.

Гарциния Камбоджиа е южен плод, отдавна използван в индийската медицина Аюрведа. Установено е, че той съдържа особено много хидроксилимонена киселина (ХЛК). Как обаче тя би могла да помогне в случая? Установено е, че ХЛК подтиска гореспоменатия ензим и по този начин блокира синтеза на мазнини от въглехидрати, което автоматично оказва влияние върху телесното тегло. Гликогенните депа остават запълнени, при което се изпраща сигнал към мозъка, че нямаме нужда от повече храна. Всичко това се отразява видимо на организма, тъй като не чустваме необуздан глад, храним се по-малко, а в същото време не страдаме от липса на енергия, тъй като тялото ни започва да изразходва енергията, натрупана в мастните депа.

Когато в определен момент организмът ни се нуждае от енергия, а тази от наличните въглехидрати е изразходвана, то организмът ни не започва веднага да разгражда мазнини, за да освобождава енергийни запаси, а изпраща сигнали до мозъка за нужда от прием на храна. В този момент у нас веднага се поражда чуство на глад. Приемът на ХЛК преодолява този проблем. Установено е, че нуждата от прием на калории намалява с около 10% при редовен прием на ХЛК, а това означава както по-ефективна енергетика за организма, така и по-малко психологически и икономически затруднения за съответния индивид.

Научните изследвания освен това показват, че хидроксилимонената киселина, извлечена от  плодовете на гарцинията, стимулира синтеза на мозъчния неврохормон серотонин, който е известен като „хормон на щастието”. Това допълнително води до намаляване на апетита, особено когато гладът ни е на психическа основа, т.е. когато е свързан със стресова нагласа, депресия, недоволство и нервност. Наличието на достатъчно серотонин в организма води до повече жизненост и добро настроение, което намалява нуждата от вкусна храна за постигане на емоционална удовлетвореност. И накрая, за разлика от много други средства с влияние върху апетита и килограмите, ХЛК със сигурност не притежава пристрастяващо въздействие!

Сумарно, висококонцентрираният екстракт от ХЛК във „FIGURAL slim” стимулира метаболизма и води до пълно усвояване на енергията от въглехидратите, блокира тяхното превръщане в мазнини и предизвиква разграждането на мазнините за задоволяване на енергийните нужди на организма.  От друга страна, продуктът също и пряко намалява чувството на глад, чрез директно повлияване на неврохормоналния статус на мозъка. Резултатът е безопасно и изцяло здравословно намаляване на теглото.

Detect language » Bulgarian