Съвременният човек страда често от възпалителни, язвени или функционални нарушения на храносмилателния процес – и това не е случайно. Многопосочните вредности в неговото меню, забравянето на традиционните дни и седмици на разтоварване, застоялият живот и стресовете си казват думата.

Какво да се прави? Най-напред, да не се поддаваме на фалшивия апетит, нито на измамно вкусните, но вредоносни рекламирани лакомства. Ако се храним главно със солени, подсладени с рафинирана захар, препържени и силно пикантни неща, неизбежно също така ще преяждаме. Предизвиканата от тези нефизиологични дразнители секреция на храносмилателните жлези се възприема като глад – дори когато организмът няма нужда от нови постъпления на храна, а може би само на вода! Затова с концентрати се преяжда по-ласно, докато плодоовете, зеленчуците и супите засищат при паралелно по-малък прием на калории.

В много случаи лекарствата могат да бъдат избегнати, ако се премине на балансирано разделно хранене, при спокойна обстановка, и се наблегне на лесно смилаемите плодове, зеленчуковите сокове и супи (силно се препоръчва към салатите и супите накрая да се прибавя по 1 супена лъжица прясно нарязан копър), овесените ядки, натуралния сусамов тахан и зехтина. При други страдащи са необходими по-фини съобразявания с индивидуалните им особености при хранене и разтоварване, вкл. с източните конституции и кръвните групи, както и включване на природни продукти. При това билковите чайове, капки и таблетки могат да са различни при преобладаваща склонност към запек, разстройство, газове или киселини. Ензимите са много важни при дълготрайни оплаквания от нарушено храносмилане и засягане на задстомашната жлеза. Аз препоръчват комбинирани растителни ензими - какъвто е продуктът "Ензимил".

Аз имам опит с бързодействащите капки “Орексифит”, които не само подобряват храносмилането, но и премахват спазмите на стомаха, червата, жлъчката и другите вътрешни органи. “Биостил-1” е показан при многото случаи, когато храносмилателните проблеми се провокират от жлъчночернодробни неуредици. В същата насока действа хомеопатичният препарат “Берберис”, който се прави от кисел трън. Съчетания на имуностимулатори и пробиотици, са необходими, когато полезните чревни бактерии са унищожени от антибиотици, кортикостероиди или други лекарства. Специален комплекс от дихателни упражнения, коремни масажи и акупресура на ключови точки е особено актуален, когато трябва да се възстанови чревната функция, без да се прибягва до вредоносно честа употреба на очистителни средства. Във всички случаи психоразтоварващите методи чрез регулиране на дейността и почивката, пребиваване сред природата, техники за релаксация, медитация и др., могат да бъдат от полза за подобряване на общия тонус и състоянието на храносмилателната система в частност. Интересни са наблюденията, установяващи психосоматични зависимости, например силно критичните натури страдат по-често от язва, прекалено спестовните – от запек, притеснителните – от спазми в стомаха и червата и т.н.
Detect language » Bulgarian