Интервю на Деляна Црънчева за сп. "Журнал за жената"

В лечението д-р Пашкулев залага на комплексната растителна медицина, съчетание от билколечение, физически упражнения, диетология, психорегулация. Той изготвя индивидуална природолечебна програма за всеки. Заел се е и с интересната и полезна задача да създаде компютърна програма за първоначална диагностика и съвети за билколечение и хранене.

Възможно ли е поради неправилно хранене или начин на живот билколечението да не действа на организма?
-Действа, но резултатите не са така убедителни. При съвременните условия един фитотерапевт или хомеопат, който не разбира от диетология, рядко постига значителни и трайни резултати. Много пъти съм бил свидетел на това при пациенти, които преди мене са обикаляли всякакви едностранчиви специалисти.
Комбинирането на билколечението с други методи помага ли за намаляване на продължителността на приема на билката?
-Да, и това е едно от основните предимства на комплексното природолечение. Много често е подходящо билковата терапия да се допълва или редува с диетични методи, особено соколечение и шейкотерапия. Но и хомеопатичните методи, физиотерапията, гимнастическите, дихателни и психорегулиращи техники допълват общия ефект.
Защо при вашето комплексно лечение са толкова важни дишането и психорегулацията?
-Дишането – това е мостът от физиката към психиката. Достатъчно е да се използват леките безопасни методи за регулиране на дишането, за да се повлияят и настроението, и общата енергичност, и паметта... По-сложно е положението с методите за психорегулация. Ето защо те следва да се включват постепенно, на базата на общите промени в начина на живот. И е по-добре е да се успее или поне да се опита още в началото с психотерапия, отколкото веднага да се минава на психотропни медикаменти. Освен че притъпяват съзнанието, понякога е много трудно по-късно да се отвикне от тях.
За много хора хомеопатията и фитотерапията са все билколечение. Каква е разликата?
-Хомеопатите подчертават, че е различен принципът: първо, поради използването и на продукти от минерален и животински произход, освен на билки; и второ, механизмът на действие при обичайната фитотерапия е преобладаващо директен, докато при хомеопатията се разчита на все още недоизяснения фино регулиращ ефект на минималните дози. Все пак от древността са използвани паралелно и двата метода, даже преди официалното основаване на хомеопатията от Самуел Ханеман. Нужно е да се изследват оптималните възможности за взаимното им допълване.
Доколко синтетичните аромати и оцветители (в билковите таблетки) могат да намалят действието на билката?
-Обратно на някои разпространени опасения, това рядко е възможно да се случи; понякога обаче може да има алергии към такива субстанции. С течение на времето се убедих, че и най-полезните принципно растения и добавки губят много от свойства си при неподходящо третиране. Затова препоръчвам някои от тях да се прибавят непосредствено към храните, например към здравословните шейкове, други да са на чай, капки, мехлеми или твърди форми; така че съхранените им полезни съставки да се допълват.
Казват, че няма лечение за шипове, но вие предлагате мехлем – облекчава или лекува?
-Артрозната болест се проявява включително с т.нар. остеофити или шипове и тя е трудно да бъде изцяло излекувана. Все пак и това е възможно - при не много напреднали стадии и с помощта на упорито цялостно природолечение. В тежките случаи се стига по-скоро до значително облекчение. И в двата случая, освен природните продукти за външна и вътрешна употреба, е особено важен начинът на хранене и движение, тъй като рафинираните продукти са измежду основните агенти на шипообразуването, а както обездвижването, така и преумората могат да ускорят тези процеси. Аз обикновено препоръчвам балансирана гимнастика или плуване.
Каква е най-добрата комбинация от методи и препарати за лечение при стомашно-чревни проблеми?
-Споменатите заболявания са твърде многобразни. Даже когато изглежда, че се става въпрос за едно и също оплакване, например запек, той може да е атоничен, спастичен, да се дължи на жлъчен застой, на стрес и обездвижване... Естествено, че и средствата ще са различни: например индийският жиловлек действа като директен стимулатор на перисталтиката, резенето отпуска спазмите и намалява газовете, а акацията намалява прекомерната киселинност. Масажът на корема също е много важен - и в условията на икономическа криза препоръчвам по-често самомасажи.
В какъв вид (и съчетания) е най-подходящо да се приема ехинацеята - капки, таблетки, сироп?
-Тя е широкоспектърен имунорегулатор и не е така агресивна, като котешкия нокът, например - много по-рядко има противопоказания. В моите рецепти за чайове, капки и твърди форми тя обикновено се съчетава с други билки, които я допълват – анасон, джинджифил, малина, кръвен здравец и т.н. Билките не могат да осигурят всички видове природосъобразно въздействие, поради което ефектът е много по-добър при съчетаването им с други добавки – например с противовирусната аминокиселина лизин, витамините С и В6, минералите магнезий, цинк, селен, сребро и други.
Често лекарите не отбелязват продължителността на приемане на лечебното средство. Можем ли да прекалим с някой билков препарат?
-Случва се и това, макар че последствията рядко са така драматични, както при предозиране на силно действащи медикаменти. Обикновено причината за прекаляването е твърде напористото самолекуване или несъобразяването с факта, че много билки имат подобни въздействия. Така, ако вземем една неголяма доза от една билка и прибавим също така скромни дози от още 10 подобно действащи лечебни растения, може да се стигне до предозиране. Следователно, ако изобщо е необходимо такова съчетаване, общата дозировка трябва да е  регулирана.
С какви билки не е добре да рискуваме сами да правим отвари, спиртни настойки или мехлеми?
-Има подробен списък на забранените като хранителни добавки растения (има го и в интернет), обаче нещата са твърде относителни. Компетентното и внимателно боравене даже и с токсични билки може да ги превърне в ценни помощници. Проблемът е, че човек лесно може да надцени степента на своята компетентност. Той просто може да не е в състояние да види своята грешка, преди да й стане жертва. Затова при всички съмнителни случаи е важно да се консултираме със специалист.
Възможно ли е да се прекали с лечебната козметика – например, ако масажите с етерични масла са твърде чести?
-Нещата опират главно до качеството на тази козметика, както и до правилното й прилагане. Аз отдавна съм изключил продуктите от животински произход и почти всички химически съставки (освен някои от естествен минерален произход) от кремовете си, защото иначе не мога да гарантирам пълната липса на алергични реакции. Освен това, има голямо значение площта, върху която се прилагат етерично-маслените продукти и степента на тяхното разреждане. Прекалено разредените почти не действат (както и тези, в които натуралните масла са заместени от синтетични аромати). Прекалено концентрираните продукти пък наистина могат да навредят. Ето защо, не само при вътрешния прием, но и тук важи великия принцип на Парацелз – при всяко едно средство решаваща е дозировката.
Как можем да си помогнем при екстремни обстоятелства сред природата – какви средства са подходящи при ужилване, ухапване, изгаряне и стомашни проблеми?
-Има много хубави препоръки в това отношение, като някои от тях са дадени в раздела за първа помощ в сайта ни www.veridia.dir.bg. Например, натриването на удареното, ухапаното или поразеното от алергична реакция място с листа от бъз, жиловлек или тученица, действително помага. При гадене могат да се дъвчат листа и цветове от мента или цикория. Разстройството се овладява с камшик, динка или поддъбиче.

Detect language » Bulgarian