Интервю на Ивайло Тончев за http://media.framar.bg

Доктор Димитър Пашкулев е една от най-интересните и колоритни личности в българското природолечение. Лекар, поет, философ, изобретател на нови природни продукти, Фрамар ви дава шанс да се запознаете с него от близо...

Фрамар: Ще се представите ли на читателите на Фрамар?
Израснал съм във Велинград, където наследих многостранните научни интереси на баща ми и се формирах под влияние на приятели с трайни интереси в природосъобразните методи за лекуване и усъвършенстване. Завърших медицина в Пловдив, но отдавна живея и работя в София. Над 20 години практикувам различни природни методи, като фитотерапия, хомеопатия и цветотерапия по д-р Бах, диетология и източна медицина. Съставям общодостъпни за домашно изпълнение комплексни природолечебни програми за всеки мой пациент. Сътруднича с фирми и издателства, от които са излезли десетки природни продукти по мои рецептури, както и десетки книги с мое участие. Интересувам се и от психология, педагогика, поезия, афористика, екологично земеделие... Дейността ми все по-широко се отразява и в интернет.
Фрамар: Природолечение ...що е то и има ли то почва у нас?
Природната медицина е всъщност медицината на най-изтъкнатите лекари и лечители от древността. От нея се е отделила през последните 2-3 века сега доминиращата конвенционална медицина – но не напълно. Та нима, макар и недостатъчно често, не предписват и сегашните лекари почивка, разходки сред природата, бани и други физиотерапевтични процедури, хранене, което е по-близко до естественото и по-бодра емоционална настройка?! През последните години има все повече гласове по света за това една по-прецизно научно обоснована част от природолечението да се интегрира с «официалната» медицина. И от двете страни има какво да се коригира, преди да стане възможно медицината отново да стане една. Не бива повече принципът за лекуването на човека като цяло, наред с болестта му, да остава неосъществено в живота ни пожелание.
Фрамар: Какви са българските традиции в природолечението?
Много стабилни! Още от билковите и духовните лечители на древността, през откритите през трудното ни Средновековие начини за самоспасяване и взаимопомощ -та до Петър Димков и редица хора с и без медицинско образование, които са посветили живота си на човешкото здраве... Нека не пренебрегваме, а по-скоро да доразвиваме този богат опит!
Фрамар: Кога за първи път се насочихте към билките и това разколеба ли до някаква степен доверието ви в „традиционната медицина”?
Още в предучилищната си възраст се интересувах от билки и храни, после поетапно изучавах и различни други естествени методи. Все повече се говори за интегрална, т.е. цялостна медицина, както и за холистичен подход към човешката същност изобщо. При предпазването и лечението на повечето леки и средно тежки болести компетентното природолечение следва да има приоритет; то трябва да се съчетава (а понякога предхожда или последва) от някои особено необходими конвенционални диагностични и лечебни методи. Сегашната академична медицина е достигнала до резултати, които не са били възможни предишните векове. Проблемът й е не в тези резултати, а в подценяването на профилактиката и на последващите грижи за болния. Например, след успешна операция или реанимация болните и специалистите имат основание да се чувстват доволни, но трябва да има как и след това да се подеме, вече с по-щадящи методи пациентът, за да се възстанови максимално!
Фрамар: Може ли в природолечението да се сбърка, подобно на грешките в другата медицина? Имат ли странични ефекти продуктите, считани по традиция „безвредни”?
Навсякъде може да се сбърка, макар че грешките са с различни последствия – те обикновено са по-сериозни при методите, които по принцип са с повече противопоказания. Прочетете ги само в листовките на повечето медикаменти... Ала при некомпетентно боравене - и природните методи и средства са навредили на доста хора; не всички се запознават достатъчно пълно с нещата, които правят, а и не винаги от попадналите им литература и сайтове те черпят достоверни информации. Вредата може да е и косвена – че късно се търси помощ от специалисти, а се разчита на самолечение с природни методи, дори и при много сериозни болести.
Фрамар: Какви хора се насочват за лечение към вас? И какви са резултатите?
От всякаква възраст, с всякакви диагнози! Също така и спортисти, и желаещи да постигнат повече в умствените си и творчески дейности. За съжаление, още са рядкост у нас желаещите чисто профилактични програми, например за родители, които искат да са на по-високо здравно и функционално ниво, преди да заченат детето си. Резултатите при различните групи като цяло са добри, но са много различни - което пък зависи от редица фактори. Най-общо съм забелязал, че сравнително лоша прогноза се наблюдава предимно в случаите, когато едновременно заболяванията са сериозни и самият пациент и/или неговите близки не са решени да вградят трайно във всекидневието си необходимите средства и методи.
Фрамар: Може ли природната медицина да лекува всичко?
Който твърди такова нещо, скоро бива опроверган от фактите - и в резултат наврежда на каузата на природната медицина. Още повече, ако се касае за едно-единствено средство или метод, всеки от които по необходимост имат органичен обсег на приложение и действие. Много са по-големи възможностите на адекватните комплексни програми, но и те са ограничени. Важна е възможността на организма ни да се възстановява. Повечето природосъобразни методи разчитат на тази способност: при който тя е запазена, се постигат прекрасни резултати, дори понякога и „чудеса”. Ако обаче регенеративната способност е сериозно увредена – тогава и най-адекватното лекуване води до по-бавни и частични резултати.
Фрамар: Може ли душата да лекува тялото ? А обратното?
Въпреки различните философски интерпретации, всички древни мъдреци и съвременни учени клонят към извода, че човек е единство от психика и физика. Има определени ограничения за това взаимодействие, обаче то е факт и той следва да бъде отчитан винаги! Не бива да разчитаме нито само на едните, нито само на другите фактори, а да ги съчетаваме оптимално.
Фрамар: Какво бихте препоръчали като терапия на един съвременен, стресиран офис работник на средна възраст?
Най-напред: да отдели време за себе си, колкото и трудно да му се струва. Средната възраст наистина често е най-стресовата, тъй като от всички страни изискват от нас, сякаш е сигурно, че можем да поемем неограничено много ангажименти. Но все пак, всекидневието ни по правило е изпъстрено с не толкова важни и дори паразитни дейности – те следва да бъдат намалени, за да останат 30-40 минути на ден – пак е нещо значимо за малко разкършване, дишане, релакс, по-здравословно хранене и прием на 2-4 вида природни продукти... През почивните дни – още повече; важно е понякога и да се сменя обстановката, където човек по инерция остава напрегнат, дори и когато няма спешна работа Освен това, при ограниченото време следва да се акцентира върху решаващи звена от начина на живот и наистина важните допълнителни методи. Ако човек вече не е бил проучил на теория и практика тези въпроси, силно препоръчително е да започне с посещение при добър специалист, който отчита тези фактори и има достатъчно знания и опит, за да състави оптимална програма.
Фрамар: Как виждате медицината в България след 10 години?
Не мога да дам обща добра прогноза, освен за отделни хора и малки групи, които все повече осъзнават колко е важно човек да има активно отношение към собственото си здраве. Трудно ще се промени общата нагласа, според която само се чака да се оправи здравеопазването в България. То наистина може и трябва много да се подобри, но дори и тогава ще има само частични резлтати, ако здравната култура не започне да расте с много по-бързи темпове! Ще бъда много по-оптимистичен, ако се въведат широкообхватни образователни програми по природна медицина в училищата; ако образованието на лекарите се разшири също в тази посока; и при положение, че поне 10% от предаванията по електронните медии бъдат адекватно свързани с тази тема.
Фрамар: Кои са основните билки/ терапии, които трябва да влязат във всяка „домашна аптека”?
Това е тема за отделно цяло интервю! Физически, освен някои медикаменти и превързочни материали, по мое гледище следва да присъстват билкови средства и добавки за имунната и дихателната система (примерно с ехинацея, анасон, прополис, цинк, витамин С, сребърна вода и др.); за успокояване на нервите и сърцето (чрез билки като маточина, глог, хмел и др., магнезий, витамини от В-група и други добавки; при остри стомашночревни проблеми и отравяния (ентеросорбенти, мента и джинджифил срещу гадене, камшик, очиболец или други богати на танини растения срещу разстройства и т.н.); за рани, изгаряния и други външни увреждания (мехлеми с невен, жиловлек, лавандула и други етерични масла) и др. Като методи – добре е да се владеят различни видове техники за тялото и ума, включително дихателни и психорелаксиращи, а също така - масажи, компреси, водни и парни бани и т.н.
Фрамар: Вашето послание към читателите на Фрамар?
С помощта на природната медицина, всеки от нас може да постигне повече по отношение на здравето и успеха в живота си; още повече можем да постигнем заедно – в тази толкова важна сфера не бива да има място за съперничество, а само за ефективно сътрудничество!