ПОРЕДНИЯТ КОВАРЕН „БИЧ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА”?
Синдромът на хроничната умора (СХУ)


„Драги колеги, ние все още усилено вървим нататък, откъдето така наречените развити страни се връщат...” – тези думи на един нестандартно преподаващ професор са останали в съзнанието ми. Сигурно – защото ежедневно се потвърждават от развитието на ситуацията с болестите у нас. Волю-неволю на запад се принуждават да търсят екопродукции и психотерапии, да не пропускат и ден без физкултура, да изнасят постоянното си местоживеене извън големите градове и т.н. А ние – ту в името на оцеляването, ту с надежда за преуспяване – продължаваме да затъваме по отношение на най-важното...
През отминалите 3 десетилетия – отначало в САЩ, а после и в повечето други страни – лекарите са озадачени от разпространението на странна „епидемия” от заболявания с изразена дълготрайна отпадналост и мускулни болки, при които не се открива причина, която да даде обяснение. Оттогава са правени много проучвания и мненията – вариращи от пълно отричане уникалността на страданието до преувеличаване на актуалността му – все повече се групират около няколко що-годе основателни хипотези.

ПРИЧИНИТЕ

1.    Латентна вирусна инфекция. Редица вируси, без да дават остри признаци, с течение на времето подкопават защитните сили на организма, предизвиквайки имунна и хормонална недостатъчност или видоизменяйки определени клетки, които се превръщат в мишени на прогресиращи автоимунни процеси.
2.    Имунна недостатъчност. Тъй като при болните от СХУ е установена ниска активност на т.нар. „клетки-убийци” на имунната система, предполага се, че може би се касае за имунен дефицит, не така агресивен както при СПИН, но достатъчно обезпокоителен като тенденция.
3.    Депресия. Други изследвания са открили промени в нивата на невротрансмитерите – мозъчни химикали, свързани с депресивните разстройства. В подкрепа на тази хипотеза са и често наблюдаваните при тези болни нарушения в съня и повишена чувствителност спрямо различни болки.
4.    Хранителен дисбаланс. Различните стресове и други вредни фактори предизвикват образуване на разрушителни свободни радикали. Много витамини и минерали противодействат на този процес – витамини от В-група и вит. С, магнезий, цинк, селен, коензим Q-10, редица аминокиселини и есенциални мастни киселини. При много болни от СХУ са установени дефицити ан тези съставки, което може да се дължи на неправилно хранене и/или усвояване, но може да е и резултат от общите нарушения в обмяната, предизвикани от самото заболяване.
5.    Чернодробни нарушения. Токсичността и застойните явления в този важен орган могат да рефлектират както пряко върху нивото на изявената енергия, така и върху редица други процеси, свързвани със СХУ.
6.    Надбъбречна недостатъчност. Надбъбречните жлези (във взъимодействие и с други жлези с вътрешна секреция) имат важна роля в енергийните процеси. Установено е устойчиво подобрение при болни с СХУ под въздействие на меки стимуланти на кората на надбъбреците.
7.    Наследственост. Дори у видимо здрави роднини на болни от СХУ са установени някои от споменатите вече имунологични и биохимични дефекти.

ПРИЗНАЦИТЕ

Най-честите критерии, от които се тръгва в диагностичното търсене са: многомесечна мускулна слабост, намаляваща работоспособносттта поне с 50% в сравнение с дотогавашната; и изключване на други чести причини за такава умора: нервен срив, сърдечна или бъбречна недостатъчност, бобелсит на щитовидната жлеза и т.н. Освен това повечето страдащи имат различни по сила и продължителност мускулни болки (определени са двайсетина особено чувствителни „точки”) и крайно трудно се възстановяват след изтензивно натоварване, напр. спортуване. Те могат да имат и блуждаещи ставни болки, главоболие, чести инфекции на дихателните пътища или с други локализации, разнообразни неврологични и невропсихични оплаквания (заради последните болните от СХУ често са били обявявани за „хипохондрици” или  „симуланти”). Установено е, че обикновено са засегнати индивиди с Б или нулева кръвна група.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА

Доколкото медикаментите не предлагат повече от временно подобрение, при това съпроводено със значителни рискове, редно е да се назначи комплексна природолечебна програма. В различни страни по света специалистите в тези методи отчитат доста добри резултати, изразяващи се в преобладаващо стабилизиране на състоянието за дълго време, а в редица случаи – и в практическо пълно излекуване. Много от природните билкови продукти и хранителни добавки действат едновременно на ниво имунитет-противовирусна защита, а също така подобряват хормоналната обмяна: жен-шен и елеутерокок, родиола, еленов корен, бабини зъби, бъз (бъзък), клинавиче, босилек, розмарин, магарешки бодил, хлорела и други водорасли, сладък корен, шипки и други източници на вит. С или поливитамини-полиминерали (с балансиран микроелементен състав), лецитин, коензим Q-10 (60-180 мг. на ден) и др. Могат да се приемат и в съчетания като напр. „Пресотонин”, „Витажен”, „Зелен извор” и редица други.
Храненето следва да бъде балансирано, с много плодове, зеленчуци, натурални ядки, кълнове, овесени каши, коприва, цветен прашец и други богати на биологично активни вещества продукти. полезни са и подправки от рода на исиот (джинджифил), куркума, кардамон, магданоз, копър, резене, девесил и сминдух. Храненето да става на малки порции и по-често, при спокойна обстановка и старателно сдъвкване. При нарушения на храносмилането могат да имат място ензимните добавки и пробиотиците (за чревната флора).
Твърде важно е възстановяването на общото състояние на организма чрез регулиране на дейността и почивката, ранно лягане и ставане, леки разходки сред природата, музикотерапия, постепенно включване на дихателни упражнения, автогенна тренировка или източни медитации. Под ръководство на съответен специалист много добри резултати са възможни и след системно лечение според каноните на китайската медицина, аюрведичната методика, някои руски методи за прочистване, както и приемането на индивидуално показани хомеопатични препарати, капки от цветната терапия на д-р Бах, минерало- и магнитотерапията. При натрупани негативни стресове, промяната на мястото на живот и работа и упоритите „разравящи”, катарзисни методи от източни и западни психотерапевтични школи могат да имат доведат до трайни терапевтични резултати.
Във всички случаи траен ефект не може да се очаква за дни и седмици. Въпреки наглед ненадейната си поява, СХУ със сигурност е „върхът на айсберга” – последица от подмолно натрупващи се неблагополучия с организма – и затова се нуждае от системни грижи за възстановяване на неговите функции и оттам – на доброто самочувствие и работоспособност.
Detect language » Bulgarian